new york på 24 h

Kan man göra New York City tur & retur på 24 h tänker du. Ja det kan man och man hinner också bli vansinnigt förälskad.

Vi landar kl 21 på kvällen lokal tid och mitt i natten svensk tid. Eftersom vi bor på andra sidan Hudson på Jerseys strand är det första jag ser Manhattans skyline i kvällsljus. Hjärtat hoppar ett extra slag. Vi hinner svida om, dra till närmsta roof-top, ta en miljon bilder på den vansinniga utsikten, dricka två öl och skrattar åt nått jag har glömt tills vi nästan kissar på oss innan vi deckar på hotellet. Om jag känner mig som Carrie Bradshaw, hell yes!

Fem timmar senare är vi uppe med tuppen och alla andra i staden som aldrig sover. Det tar exakt 7 minuter med tunnelbana från hotellet över till Tribeca där vi promenerar Church Street upp och äter frukost på Two Hands.

Det är på riktigt helt fantastiskt. Jag bara älskar trafikkaoset strax utanför, den slamrande kafémiljön och människor som babblar i munnen på varandra. Om du gillar gott kaffe, banana-bread-to-die for och coola neonskyltar på toaletten, gå hit!

Next på schemat är Brooklyn Bridge. Det fanns inte jättemycket turistgrejer som vi skulle hinna med men trots 30 grader och sol ska vi över till Brooklyn via bron. Sagt och gjort och så väl värt det!

Innan vi åkte tog jag inte reda på så mycket om New York om jag ska vara helt ärlig. Jag visste inte mycket mer än det jag hört andra prata om. Men så snart vi är över bron och vandrar runt i DUMBO känner jag mig hemma. Märkligt.

Tips! Är egentligen inte mycket för stora kedjor och kaffe dricker jag hellre någon annanstans men Starbucks Strawberry Acai Lemonade golvade mig. Den, och en stunds air-con plus wifi sen är vi på väg igen.

Nere vid piren i DUMBO, Brooklyn kan man ta NY Ferry och åka upp för East River till Williamsburg för 2.95 $ så det gör vi och får en nice sightseeing på köpet.

DOMINO PARK you had me at hello. I ett hyfsat nytt område vid Brooklyn waterfront vid Williamsburg Bridge ligger denna oas för att använda ett slitet ordval. Domino Sugar Refinery var tidigare en sockerfabrik som man hör på namnet, nu byggs den om till (säkert) exklusiva bostäder. Hur som helst, parken som ligger nedanför rymmer något för alla och är helt klart värd ett besök.

Tacocina som ligger i Domino Park är precis lika coolt som man kan tänka sig och alla mina förväntningar infriades. Här finns även dog walks, soldäck och lekplats. Med ombyggnaden av den gamla fabriken kan jag tänka mig att det bara är en tidsfråga innan det ploppar upp fler kaféer och restauranger och att detta mysiga ställe växter sig större.

Vidare promenerar vi in i stadsdelen Williamsburg som är lite härligt quirky på ett bra sätt. Här kan man vandra rund och kolla på gatukonst, gamla slitna (snygga) byggnader och supergulliga små butiker. Bra för udda shopping.

Nu har vi gått i ganska många timmar och vi ska bege oss mot Manhattan igen. En snabb tur till Ground Zero och fönstershopping i SoHo sen stannar vi till på by Chloe på Lafayette Street och dricker ur kokosnötter, salladen tar vi med till hotellet. Mitt ressällskap behöver sova några timmar innan resan hem eftersom hon ska arbeta på flyget. Jag klagar inte.

Bara att promenera dessa gator upp och ner har gett mig så mycket. Det är bestämt något visst med denna stad. Jag vet inte om det är illusionen om att man är en del av något stort men ändå hemligt, så abstrakt jag vet. Varje gathörn andas möjligheter, drömmar och krossade drömmar. Det får pulsen att slå. Samtidigt är allt jag ser är så starkt förknippat med det jag sett i filmer under hela min uppväxt. Är man då en drömmare och filmnörd som jag så är det inte konstigt att man går runt i ett lyckorus. Jag är fast. Jag kommer tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.